Martijn van Bommel is Register Accountant (RA) en heeft 12 jaar lang bij Ernst & Young zijn ervaringen binnen de Accountancy opgedaan. Zijn Master titel (MSc) in Accountancy heeft hij behaald aan de Business University of Nyenrode. Na 12 jaar bij Ernst & Young te hebben gewerkt is Martijn gestart als een zelfstandig ondernemer, waar hij zich voornamelijk inzet om ondernemingen in de huidige zware economische tijd die informatie aan te bieden om te kunnen sturen en uit de crisis te geraken.

Als IT Business Controller bij Nationale-Nederlanden heeft hij veel ervaringen opgedaan door bij de splitsing van Bank (ING) en Verzekeren (Nationale-Nederlanden) het proces van in- en verkochte diensten vorm te geven en de rapportage daaromtrent uit te breiden. De ingekochte diensten van de Bank slaat om naar eigen lasten. Het alloceren van deze eigen lasten naar de Business Units uit zich in een kostenmodel. Dit is een uniek model geworden waarbij de Business Units volledige sturing krijgen in de kosten die zij centraal afnemen. Dit proces is een intensief, complex, maar vooral een mooie weg geweest naar een sterk middel om uit deze economische crisis te komen.

De werkzaamheden betreffen voornamelijk:

– Rapportage van in- en verkochte diensten

– ABC naar de BU’s middels een kostenmodel

– Schrijven van financiële delen in RfC’s

– Schrijven van financiële scenario’s en Business Cases

Martijn haalt zijn passie vooral uit het juist en zo nauwkeurig mogelijk alloceren van kosten naar de inkomstenbronnen binnen de onderneming. In deze tijd moet elke onderneming een dergelijk kostenmodel hebben om goed te kunnen sturen, maar vooral om kosten te beïnvloeden. Management is op zoek naar transparantie in de kosten, een goede allocatie, inzichten in de huidige financiële positie en de mogelijkheid om kosten te beïnvloeden. Oftewel, variabiliteit om met de onderneming mee te ademen.

Organisaties gaan zich richten op variabiliteit in contracten, maar ook in werknemers. Een harde kern aan medewerkers zal worden gevormd voor de benodigde werkzaamheden die altijd nodig zijn. Daarom heen zal een schil worden gebouwd van externe medewerkers die mee ademen met de groei en het krimpen van de onderneming. Alleen op deze wijze kan beheerst worden omgegaan met de economische tendensen.

MKB ondernemingen worden in deze zware tijd het meest getroffen. Grote organisaties zijn vaak sterk genoeg om hier uit te komen. MKB ondernemingen zijn op zoek naar stuurinformatie om kosten te reduceren, maar het aanschaffen van middelen (software of consultancy) kost geld. Deze vicieuze cirkel is bijna niet te doorbreken. Martijn van Bommel ontwikkelt op dit moment een Financieel Dashboard (rapportage/kostenmodel) voor MKB ondernemingen. Het gebruik van dit model behoeft minimale kennis. Door middel van een simpel stappenplan kunnen periodieke cijfers worden opgesteld voor management op elk moment in het jaar. De rapportage biedt management die inzichten in de huidige financiële positie om nader te onderzoeken. Het gekoppelde kostenmodel zorgt voor inzichten om te kunnen sturen en kosten te verlagen waar dat mogelijk is. Het concept zelf is niet uniek, maar wel de toepasbaarheid en de haalbaarheid voor MKB ondernemingen. Door de eigen ontwikkeling zijn de kosten laag en is dit dus juist voor MKB ondernemingen de mogelijkheid om uit de vicieuze cirkel te geraken.

Wanneer je geïnteresseerd bent in deze ontwikkeling stuur ons een e-mail (Martijn@vbfa.nl) en Martijn houdt je op de hoogte.

Ook is Martijn altijd geïnteresseerd in interim opdrachten in dit soort werkzaamheden. Informeer naar de beschikbaarheid.

 

Copyright © 2012 VBFA - Alle rechten voorbehouden | Webdesign en CMS door Mennes Creative